Ittas állapotban történő elektromos rollerezés akár pénzbüntetéssel és járművezetéstől eltiltással is járhat.

Bűncselekménynek minősül-e az elektromos roller ittas vezetése?

Amennyiben valaki úgy közlekedik elektromos rollerrel közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton, hogy a szervezetében 0,25 mg/l levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésre alkalmas szeszes ital fogyasztásból származó alkohol van, könnyen abban a helyzetben találhatja magát, hogy büntetőeljárás indul vele szemben járművezetés ittas állapotban vétsége, azaz ittas járművezetés miatt.

Közlekedési eszköznek, járműnek minősül-e az elektromos roller?

A hatályos szabályozás szerint a KRESZ-ben jelenleg nincsen definiálva az elektromos roller, mint jogi és közlekedési fogalom.

Elvehetik-e a vezetői engedélyemet, ha ittasan vezettem elektromos rollert?

Védőügyvédként az a tapasztalom, hogy a nyomozó hatóság a büntetőeljárás elején, még a rendőri intézkedésnél bevonhatja (lényegében fizikailag elveheti) a járművezetés ittas állapotban vétségének elkövetésével megalapozottan gyanúsítható elkövető vezetői engedélyét. Amennyiben esetlegesen erre nem kerül sor az intézkedésnél, úgy a nyomozó hatóságnak – már a büntetőeljárás megindulását követően - utólag is meg van a lehetősége arra, hogy a vezetési jogosultság szünetelését kezdeményezze (akár visszamenőlegesen) az illetékes kormányablaknál.

Mit tegyek, ha büntetőeljárás indult amiatt, hogy ittasan vezettem elektromos rollert?

Amennyiben büntetőeljárás miatt a vezetői engedélyét a rendőri intézkedés helyszínen elvették vagy határozatot kapott az illetékes kormányablaktól a vezetői engedély leadásának kötelezettségével összefüggésben, célszerű ittas vezetésben jártas védőügyvédhez fordulnia a későbbi lehetséges jogi követkemények és szankciók mérséklése érdekében.

Konzultációhoz kérem töltse ki az alábbi adatlapot

Név

E-mail cím

Telefonszám*

Alkoholszint mérésének módja*

csak szondáztatás
vér / vizelet vétel

Véralkoholszint értéke*

nem tudom
0.2 g/l alatt
0.21 g/l - 0.5 g/l
0.51 g/l - 0.8 g/l
0.81 g/l - 1.5 g/l
1.51 g/l - 2.5 g/l
2.51 g/l - 3.5 g/l
3.5 g/l fölött

Üzenet

Jelen üzenetem megküldésével egyidejűleg az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - tudomásul veszem, hogy az adatkezelő, azaz dr. Kakuk Zoltán Dániel ügyvéd a most - önkéntesen - megadott személyes adataimat a GDPR és az Infotv. vonatkozó és releváns feltételei szerint, jelen jogi szolgáltatás céljaival összefüggésben, kizárólag a kapcsolatfelvétel megkönnyítése érdekében kezeli. Az űrlap kitöltése az érintettek azonosítását harmadik fél számára nem teszi lehetővé, a fenti adatok megismerésére kizárólag az adatkezelő jogosult, a személyes adatok biztonsága technikai intézkedések alkalmazásával megfelelően biztosítva van. Az űrlap beküldésével egyidejűleg tudomásul veszem, hogy a személyes adataim kezelését az adatkezelő felé jelzett írásos bejelentésemmel visszavonhatom.

Elérhetőségeim

Iroda cím

1055 Budapest

Szent István körút 17.

3. emelet 4. ajtó (kapucsengő: 58)

Hívjon bizalommal

+36 30 432 2665